kweek je eigen groenten

Kweek het zelf

kweektafel in meerdere kleuren van de Wiltfang

Eten wat je zelf hebt gezaaid en opgekweekt is het mooiste wat er is. Je kan zonder al teveel ervaring je eigen moestuin beginnen. Wat is er nu lekkerder als pluksla uit je eigen tuin. Om teleurstellingen te voorkomen wil ik jullie daar graag mee op gang helpen. Of misschien heb je er al een en wilt je graag nog wat meer er over weten.

Bedenk eerst maar welke plek je daarvoor gebruiken wilt. Heb je al gedacht aan je balkon, in de keuken, op je patio, in je tuin of misschien die van de buren. Ik zelf heb een stukje grond van 100 m2 gehuurd bij een moestuin complex. Om te starten is 50 m2 al voldoende en mijn advies is om klein te beginnen. Onkruid groeit altijd harder dan dat jij wilt en ik zie het vaak verkeerd gaan met het starten van een te groot perceel wat uiteindelijk overwoekerd en teveel wordt. Mocht je alleen een stuk van 150 m2 kunnen huren probeer dan iemand te vinden die ook graag dezelfde ambities heeft om zelf groenten te gaan kweken.

Wat is vruchtwisseling?


In een moestuin is het belangrijk om plantensoorten niet ieder jaar op dezelfde plek te zetten zodat er meer opbrengst is en je een gezond gewas kweekt. Dit noem je vrachtwisseling en wordt al eeuwen gedaan.
Alle gewassen worden ingedeeld in plantengreop. Hieronder noem ik ze even:
kool ( bloemkool, broccoli, witte kool, spruiten, radijs, raapstelen )
blad ( sla, andijvie, spinazie, snijbiet, prei, postelein, rucola )
wortel ( wortelen, bieten, uien, sjalotten, knoflook )
vrucht ( tomaten, komkommers, courgettes, pompoenen, paprika’s)
aardappelen
aardbeien
peul ( peulen, sperziebonen, tuinbonen

In de groepen onderling zijn er verschillen in bemesting en om de grond niet al teveel uit te putten is het belangrijk om ieder jaar te wisselen van gewas. Als je na 1 jaar weer op hetzelfde stuk aardappelen teelt heb je sneller kans dat de aardappelziekte kan optreden. En ….. dat wilt je natuurlijk niet.
Een uitzondering zijn de aardbeien, die wissel je om de drie jaar af, en het fruit laat je in de grond staan op de plek die je hebt uitgekozen. Deze geef je ieder jaar de voedingsstoffen specifiek voor die plant, maar ook snoeien speelt hier een belangrijke rol.

Een moestuinplan is niets anders dan een Indeling op papier.


Ik kan niemand een standaard indeling van een moestuin geven. Je eigen wensen voor wat jij lekker vindt, ligging ( zon, schaduw) van de tuin, en het soort grond spelen allemaal mee met het maken van de indeling van je moestuin. Dus gewoon lekker gaan zitten, tekening op schaal, en een plantenlijst maken van wat jij over een paar maanden op je bord wilt. Je zult zien dat je volgend jaar hier in weer andere keuzes maakt. Ik had dit jaar postelein gezaaid, een succes wat betreft de teelt maar ik vond het niet lekker. Bewaar je tekening voor volgend jaar zodat je nog weet wat waar heeft gestaan.
Wil je hiermee toch even op gang geholpen worden dan kan ik uiteraard met je meedenken en samen een indeling maken, specifieke tips geven zodat je een goede start kan maken.

Geniet van je handen in de aarde en wat de natuur voor jouw in petto heeft. Wees blij met je opbrengst want niets is lekkerder als eten uit eigen (moes)tuin.

Beginnerstips.
Je kunt planten als kleine plantjes kopen en zelf opkweken, maar je kunt ook zelf zaaien. Begin dan bijvoorbeeld met courgette, rucola, (pluk)sla, andijvie, peulen en bietjes. Deze kan je allemaal in de volle grond zaaien en daarna eventueel uitdunnen. Voor peulen heb je wel een klimsteun nodig, maar dat heel goed kippengaas zijn met een paal palen. Het is zonde om je stuk grond na de voorjaarsteelt van bijvoorbeeld peulen niet meer te gebruiken. Hier kan je bijvoorbeeld nog sla of plukbloemen kweken. We noemen dat dan nog een nateelt.
Schaf een boekje aan over moestuinen met specifiek de gewassen omschreven of kijk op Internet. Hou wel rekening ermee dat de verhalen nog wel eens verschillend kunnen zijn. Laat je hierdoor niet gek maken, ook niet door de ervaren tuinierders op je moestuincomplex.
Sommige groenten hebben minder mest nodig en bijvoorbeeld meer kalk. Gooi niet zomaar overal je mest op maar bepaal dat aan de hand van je plan.

Planten als sla, prei, radijs, rucola kun je gemakkelijk nog ergens tussen een rij in plaatsen. Daarmee benut je alles optimaal mag je best wel iets van je plan afwijken.

Zet maar 1 courgette in je tuin. Als deze plant eenmaal op gang is kan je twee tot drie keer in de week oogsten. Zet je meerder dan kan je jouw straat van courgettes voorzien. het is maar net wat je wilt.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.