TUINONTWERP MARJOLEIN LANFERMEIJER

bloembollen tulpen in pot

Welke bloembollen ga jij kiezen?

Dit is de tijd om bloembollen te planten in je tuin!

December is een mooie maand om bloembollenbollen te planten. Je kan ze planten in potten, in lagen ( we noemen dat lasagne beplanting) en we kunnen ze planten in de volle grond tussen de vaste planten of heesters.

Plant de bollen van sneeuwklokjes al in augustus, maar je hebt nog meer succes met het planten van polletjes.

Als je kiest voor sneeuwklokjes probeer dan iemand in de plaats waar je woont lief aan te kijken of kijk op plekken waar er heel veel staan. Bel gewoon aan en vraag of je een paar polletjes mag uitsteken na de bloei. Gegarandeerd heb jij het jaar er op ook al een behoorlijk polletje. Aangezien sneeuwklokjes zich gemakkelijk vermeerderen wordt de pol ieder jaar groter en voordat je het weet kan jij ook weer wat weg geven. De standplaats is halfschaduw maar ik ken vele tuinen waar ze in de volle vol staan. Probeer je sneeuwklokjes eens uit in je grasmat. Ze doen het daar heel goed, vallen lekker op, en tegen de tijd dat je gras gaat maaien kan het blad van de bolletjes gewoon mee maaien. Tegenwoordig kan je ook polletjes in potjes kopen, zet ze eerst binnen en als ze uitgebloeid zijn dan kunnen ze de volle grond in.    [GRS id=”78″ view=”Thumbnail” theme=”5″ width=”200″ height=”160″ contWidth=”100″ imagesPerpage=”20″ pagination=”loadMore” title=”onhover” orderBy=”order” ordering=”ASC” polaroid=”0″ clickAction=”openLightbox” openLinkTarget=”_top” lightboxWidth=”800″ lightboxHeight=”600″ lightboxFilmstrip=”0″ lightboxComment=”0″ lightboxContButts=”1″ lightboxFullW=”0″ lightboxFButt=”1″ lightboxGButt=”1″ lightboxTButt=”1″ lightboxFsButt=”1″ lightboxAP=”1″ lightboxAPin=”3″ lightboxImInf=”1″ lightboxSwipe=”1″ lightboxImCn=”1″ lightboxEffect=”fade”]Plant de bloembollen dicht bij huis zodat je ze goed kan zien.In het voorjaar is het vaak te koud om al in de tuin te zitten. Zorg dus dat je de bloei van de bollen vanuit je huis kan zien. Let er wel op dat er ook bollen zijn die pas later bloeien, deze kan je weer wat verder planten. Door ze in potten of manden te planten kan je ze goed groeperen en gemakkelijker verplaatsen, bijvoorbeeld als er iets uitgebloeid is. Hieronder vind je foto’s van kievietsbloemen welke het goed doen in de schaduw onder struiken of heester. Ze zijn een absolute must-have voor je tuin.

[GRS id=”79″ view=”Thumbnail” theme=”5″ width=”200″ height=”160″ contWidth=”100″ imagesPerpage=”20″ pagination=”loadMore” title=”onhover” orderBy=”order” ordering=”ASC” polaroid=”0″ clickAction=”openLightbox” openLinkTarget=”_top” lightboxWidth=”800″ lightboxHeight=”600″ lightboxFilmstrip=”0″ lightboxComment=”0″ lightboxContButts=”1″ lightboxFullW=”0″ lightboxFButt=”1″ lightboxGButt=”1″ lightboxTButt=”1″ lightboxFsButt=”1″ lightboxAP=”1″ lightboxAPin=”3″ lightboxImInf=”1″ lightboxSwipe=”1″ lightboxImCn=”1″ lightboxEffect=”fade”]Maak ook een keuze voor wat later bloeiende bollen. De allium bol is helemaal hip en je ziet hem vaak in paars maar er is ook een witte variant. Deze bloembol bloeit wat later dan de meeste bollen in mei of juni en kan heel goed in de volle zon staan maar liever niet al te nat. Het blad van de allium wil nog wel eens lelijk worden tijdens of na de bloei. Je kan heel goed andere planten er naast zetten die het blad gaan bedekken. De Allium globemaster kan wel 100 cm worden maar er zijn ook lagere soorten. Ik pas zelf vaak de Allium giganteum toe, dat is een wat kleinere soort die voor de kleinere tuin wat geschikter is.[GRS id=”80″ view=”Thumbnail” theme=”5″ width=”200″ height=”160″ contWidth=”100″ imagesPerpage=”20″ pagination=”loadMore” title=”onhover” orderBy=”order” ordering=”ASC” polaroid=”0″ clickAction=”openLightbox” openLinkTarget=”_top” lightboxWidth=”800″ lightboxHeight=”600″ lightboxFilmstrip=”0″ lightboxComment=”0″ lightboxContButts=”1″ lightboxFullW=”0″ lightboxFButt=”1″ lightboxGButt=”1″ lightboxTButt=”1″ lightboxFsButt=”1″ lightboxAP=”1″ lightboxAPin=”3″ lightboxImInf=”1″ lightboxSwipe=”1″ lightboxImCn=”1″ lightboxEffect=”fade”]Tulpen wie houdt er niet van. Tulpen doen het altijd goed, niet alleen in de volle grond, maar ook weer in potten. De meeste tulpen moeten eigenlijk gerooid worden, d.w.z. uit de grond gehaald tussen juli en augustus zodat ze kunnen drogen. Als je ze in potten zet kan je de pot na de bloei leeggooien en ergens achter in je border uit het zicht neer leggen. Je moet wel altijd het groene blad laten zitten tot de bol helemaal droog is en het blad afsterft. Het blad zorgt voor voedingstoffen die naar de bol gaan. Er zijn ook verwilderings tulpen die gewoon in de grond kunnen blijven staan,  deze zijn vaak wel kleiner en er is minder keuze. Heel handig voor als je weet dat je gewoon wat luier bent en geen zin hebt om ieder jaar te rooien. De tulpen worden onderverdeeld in groepen waarvan ik er maar een paar noem te weten parkiet-, enkele-, botanische-, darwin-, en pioenbloemige-tulpen. Eigenlijk veel te veel om uit te keuze. Als je meerdere soorten kiest zou ik proberen om er niet een te bonte kermis van te maken. Probeer het dan bij twee kleuren te houden of van 1 kleur meerdere schakeringen te kiezen.

[GRS id=”81″ view=”Thumbnail” theme=”5″ width=”200″ height=”160″ contWidth=”100″ imagesPerpage=”20″ pagination=”loadMore” title=”onhover” orderBy=”order” ordering=”ASC” polaroid=”0″ clickAction=”openLightbox” openLinkTarget=”_top” lightboxWidth=”800″ lightboxHeight=”600″ lightboxFilmstrip=”0″ lightboxComment=”0″ lightboxContButts=”1″ lightboxFullW=”0″ lightboxFButt=”1″ lightboxGButt=”1″ lightboxTButt=”1″ lightboxFsButt=”1″ lightboxAP=”1″ lightboxAPin=”3″ lightboxImInf=”1″ lightboxSwipe=”1″ lightboxImCn=”1″ lightboxEffect=”fade”]Zoals je kunt zien zijn heel wat bolgewassen, gewoon teveel om hier te bespreken maar als je begint is het een kwestie van uit proberen. Ik bewaar de kaartjes van de bollen welke ik niet mooi vind zodat ik deze over 10 jaar niet nog een keer uit kies om te poten. Verder is het belangrijk om  onderscheidt maken tussen de voorjaarsbollen zoals net besproken en najaarsbollen zoals dahlia’s, gladiolen, en crocosmia’s. Hierover later meer.

Succes met kiezen

 

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X