kleur in de border beplanting

Geef zelf kleur aan je tuin met bloemrijke borders


Een tuin kan niet zonder beplanting. Beplanting beweegt, bloeit, leeft, en geeft iedere tuin iets speciaals. Allerlei factoren zoals standplaats, hoogtes, soort grond, maar ook hoe planten uitdijen zijn zaken waar ik de kennis van heb. Ook de combinatie van kleuren en het zoeken naar de juiste combinatie van struiken, heesters, en vaste planten is een vak apart. Al deze informatie wordt verwerkt in een beplantingsplan. Of het nu gaat om een bestaande tuin of een nieuwe tuin, het maken van een beplantingsplan is heel belangrijk voor de uitstraling van je tuin. Daarnaast vind ik het belangrijk dat een tuin in alle seizoenen van het jaar boeiend en inspirerend is. Belangrijk is het gebruik van planten met bladstructuren, bladkleuren en kleurcombinaties. Daarnaast maak ik graag gebruik van wintergroene elementen (heesters) welke voor structuur in je tuin zorgt.

Hoeveel tijd wilt je aan je tuin spenderen?

Je kunt er voor kiezen om de hele tuin vol met planten te zetten, maar je moet dan wel weten waar je aan begint. Verschillende soorten planten in een border geeft meer onderhoud dan een border vullen met 1 en dezelfde plant. Uiteindelijk schiet je er niets mee op als je tuin wordt overwoekerd door planten waar je niet op zit te wachten, omdat je de tijd niet hebt om die op tijd te snoeien. Ik vraag daarom altijd aan mijn klanten of ze het leuk vinden om in de tuin te werken en of ze daar ook tijd aan kunnen spenderen.


Welke sfeer zou ik in mijn tuin willen?

Het invullen van de beplanting voor een cottage tuin (diversiteit aan planten, weelderige uitstraling) is anders dan in een formele strakke tuin (veel groenblijvers, hagen, strakkere vormen). Ik heb genoeg voorbeelden van tuinen waar je een keuze uit kunt maken zodat ik daar rekening mee kan houden. Het gehele beplantingsplan kan op papier worden ingetekend en geleverd met een boekje. In het boekje vindt je alle informatie van de beplanting, foto’s, bloei grafieken, snoei adviezen, en de juiste aantallen om te bestellen. Handig als naslagwerk zodat je alle planten in een oogopslag terug kan vinden.

Wat als je plannen hebt om je eigen border kleur te geven.


Ik vraag altijd aan mijn klanten van welke planten ze houden en wat voor een soort bloemen, bomen en/of heesters ze in hun tuin zouden willen. De een weet precies wat ze wilt, en geeft dit aan door te zeggen: Ik vind die planten niet mooi, ik wil alles op kleur in pasteltinten en ik wil geen coniferen of stijve heesters in mijn tuin. De ander heeft niet direct antwoord op mijn vraag. Ik probeer daar dan achter te komen door een aantal sfeerbeelden te laten zien van tuinen. Door hun reactie weet ik uiteindelijk ook wat ze mooi vinden zodat ik een goed doordacht beplantingsplan voor hun kan uitwerken.

Natuurlijk moet je wel op blijven letten.

Niet iedere plant is geschikt voor je tuin. Om teleurstelling te voorkomen kan je jezelf een aantal vragen stellen over de te kiezen beplanting.
Weet je op welke grond je zit? Een lupine op kleigrond is namelijk niet zo’n succes.
Hoeveel zon of schaduw is er op een dag? Een schaduwborder wordt geen succes als je zonaanbidders er in plaatst.
Wil ik planten voor een cottage tuin? Dan kies je voor diversiteit en weelderige uitstraling, en vaak moet je dan ook wat planten opbinden.
Wil ik planten voor de strakke formele tuin? Dan kies je voor wat meer heesters, strakkere vormen, hagen en meer wintergroen.
Heb je een kleine tuin? Probeer dan met extra groen in te brengen door klimplanten te gebruiken of andere planten die de hoogte in kunnen.
Wil je een tuin die het geheel jaar boeiend is? Dan zal je misschien wat meer wintergroen heesters kunnen toepassen die ook in de winter bloeien. Sommige vaste planten vallen in de winter weg en hebben wat minder sierwaarde.

Sfeerbeelden
Daar komen ze dan …… heel veel foto’s van borders om te bekijken, te beoordelen en eventueel te omarmen en gewoon mooi te vinden. Genoeg ideeën voor iedereen dus. Maar hopelijk ook om toe te passen in je tuin. Wil je mij inhuren voor het maken van een ontwerp voor je plantenborder of pluktuinborder dan kan dat ook. Of misschien heb je wel een klein stukje tuin waar je al heel lang een border zou willen maken.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.