Welke bloembollen ga jij kiezen?

Dit is de tijd om bloembollen te planten in je tuin!

Vanaf November is het tijd bloembollenbollen te planten. Je kan ze planten in potten, in lagen ( we noemen dat lasagne beplanting) en we kunnen ze planten in de volle grond tussen de vaste planten of heesters.

Plant de bollen van sneeuwklokjes al in augustus, maar je hebt nog meer succes met het planten van polletjes.

Als je kiest voor sneeuwklokjes probeer dan iemand in de plaats waar je woont lief aan te kijken of kijk op plekken waar er heel veel staan. Bel gewoon aan en vraag of je een paar polletjes mag uitsteken na de bloei. Gegarandeerd heb jij het jaar er op ook al een behoorlijk polletje. Aangezien sneeuwklokjes zich gemakkelijk vermeerderen wordt de pol ieder jaar groter en voordat je het weet kan jij ook weer wat weg geven. De standplaats is halfschaduw maar ik ken vele tuinen waar ze in de volle vol staan. Probeer je sneeuwklokjes eens uit in je grasmat. Ze doen het daar heel goed, vallen lekker op, en tegen de tijd dat je gras gaat maaien kan het blad van de bolletjes gewoon mee maaien.

Een van mijn lievelingen

Ik ben al jaren bezig om mijn border vol te zetten met Kievietsbloemen. Ik heb niet zo’n succes met bollen planten in de volle grond. Vandaar dat ik ieder jaar deze in potjes koop en dan buiten in potten of op de buitentafel zet. Na de bloei gaat de gehele plant de volle grond in en het jaar erop is het genieten. Zet ze in de halfschaduw of schaduw. De latijnse naam is Frittelaria. Er zijn ook andere soorten maar omdat deze soort is ook nog eens

Deze bollen hebben mijn hart gesloten

De allium bol is helemaal hip en je ziet hem vaak in paars maar er is ook een witte variant. Deze bloembol bloeit wat later dan de meeste bollen in mei of juni en kan heel goed in de volle zon staan maar liever niet al te nat. Het blad van de allium wil nog wel eens lelijk worden tijdens of na de bloei. Je kan heel goed andere planten er naast zetten die het blad gaan bedekken. De Allium Mount Everest is wit en kan wel 100 cm worden maar er zijn ook lagere soorten. Ik pas zelf vaak de Allium millennium of Allium Purple Sensation toe. Wil je eeneetbare allium dan is Allium ursinum ( Daslook) een aanrader. Dat is een wat kleinere soort waarvan zowel blad ( daslookpesto) en de bloemen eetbaar zijn.

Tulpen wie houdt er niet van. 

Tulpen doen het altijd goed, niet alleen in de volle grond, maar ook weer in potten. De meeste tulpen moeten eigenlijk gerooid worden, d.w.z. uit de grond gehaald tussen juli en augustus zodat ze kunnen drogen. Als je ze in potten zet kan je de pot na de bloei leeggooien en ergens achter in je border uit het zicht neer leggen. Je moet wel altijd het groene blad laten zitten tot de bol helemaal droog is en het blad afsterft. Het blad zorgt voor voedingstoffen die naar de bol gaan. Er zijn ook verwilderings tulpen die gewoon in de grond kunnen blijven staan,  deze zijn vaak wel kleiner en er is minder keuze. Heel handig voor als je weet dat je gewoon wat luier bent en geen zin hebt om ieder jaar te rooien. De tulpen worden onderverdeeld in groepen waarvan ik er maar een paar noem te weten parkiet-, enkele-, botanische-, darwin-, en pioenbloemige-tulpen. Eigenlijk veel te veel om uit te keuze. Als je meerdere soorten kiest zou ik proberen om er niet een te bonte kermis van te maken. Probeer het dan bij twee kleuren te houden of van 1 kleur meerdere schakeringen te kiezen.

Zoals je kunt zien zijn heel wat bolgewassen, gewoon teveel om hier te bespreken maar als je begint is het een kwestie van uit proberen. Ik bewaar de kaartjes van de bollen welke ik niet mooi vind zodat ik deze over 10 jaar niet nog een keer uit kies om te poten. Verder is het belangrijk om  onderscheidt maken tussen de voorjaarsbollen zoals net besproken en najaarsbollen zoals dahlia’s, gladiolen, en crocosmia’s.  Ik plant mijn tulpen ook in de pluktuin. Ik kan al vroeg in het voorjaar de bloemen plukken

Onmisbare blauwe druifjes

Wie kent ze niet Blauwe Druifjes oftewel Muscari. Tegenwoordig worden er steeds meer soorten aangeboden. Van wit tot blauw maar ook twee soorten blauw en goed gevulde soorten. Je kunt het zo gek niet bedenken. Ik combineer ze met tulpen en plant ze boven de laag met tulpen in de potten. De bolletjes zijn wat kleiner dus je plant ze ook minder diep. De plantdiepte staat op de verpakking maar een goede regel om te onthouden is dat je 2 tot 3 keer de plantdiepte van de grootte van de bol aanhoudt.

Veel plezier met kiezen en planten.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.