Voor de juiste keuze van een heg kan je het beste afvragen wat voor functie die heg moet gaan vervullen. Allereerst is het belangrijk om te weten waar je een heg wilt. Moet die bijvoorbeeld een bestaande heg vervangen, op welke plek komt de heg en komt die als tuinafscheiding rondom de tuin of wil je de heg ergens midden in de tuin? Daarnaast is het belangrijk om te weten of die wintergroen moet zijn, semi wintergroen, of mag die in de winter zijn blad laten vallen?
Hoe hoog maar ook hoe breed mag je heg uiteindelijk worden en binnen welke termijn? Er zit verschil in groei en soms kan het vervelend zijn als je nog drie jaar moet wachten voordat je heg (met je buren) is volgroeid. Zou je een heg willen die ook in bloei staat? Vooral bij wat lagere heggen een prima optie omdat je dan gelijk wat kleur in je tuin brengt. Hoe vaak zou je willen snoeien per jaar? Er zijn hagen die je maar 1 keer per jaar hoeft te snoeien terwijl een conifeer vaker gesnoeid moet worden. Een buxus snoei ik zelf maar 1 x per jaar ( blijft dat ook wat losser) maar er zijn genoeg mensen die dat 2 keer doen( strakker), zowel in mei als in augustus. De regel is wel dat je dit nooit bij zonnige weersomstandigheden moet doen want dan verbrandt de buxus en wordt lelijk. Dit geldt overigens voor alle heggen.
Welke uitstraling of welke functie geef je de heg? Als tuinafscheiding wil je vaak een wat dichtere heg creëren maar soms kan een stukje heg ook dienen als coulisse in de tuin of als achtergrond voor een mooi gekleurde border. Een heg kan ook spanning in de tuin brengen. Door deze dwars te plaatsen wek je indruk dat daar achter ook nog iets moet zijn. Als je naar de foto boven dit bericht kijkt zie je een ronde heg in een strakke vorm, maar krijgt een extra accent door de ronde vorm van de bolbomen.
Hou er verder rekening mee dat een een rode beuk veel dominanter is als heg dan een groene beuk. Vooral in een kleine tuin kan het rood net teveel worden. Kies dan liever voor wat rode heesters als je van het rood blad in je tuin houdt.
Als je de meeste antwoorden weet op deze vragen kan je een gerichtere keuze maken voor een heg die aan jouw specifieke verwachtingen voldoet. Als je toch nog vragen hebt kan je mij hieronder de vraag stellen of een mail sturen.
De verwarring rond de beuken haag.
Er zijn twee soorten beuken hagen waarvan het verschil voor de leek moeilijk te zien is. Maar doordat ze verschillende eigenschappen hebben zal ik jullie hierover informeren. De meest toegepaste beuken haag is de fagus sylvatica. Ik noem dat de gewone groene beuken haag. Het voordeel van deze haag is dat deze semi wintergroen is, hij laat zijn blad niet vallen maar wordt bruin in de winter.
Heel persoonlijk, je houdt daar wel of niet van. In het voorjaar als het nieuwe blad weer uit loopt laat die zijn oude blaadjes vallen. De gewone groene beuk komt altijd wat later in het blad. Verder heeft de haag vaak wolluis. Dit kan geen kwaad maar soms zie je ze vliegen als je tegen de beuk aan tikt. Niet iedereen vind dit fijn. Met een Carpinus betulus heb je daar geen last van. Dit is de andere beuk die we haagbeuk noemen. Komt in het voorjaar iets eerder in het blad, niet echt wintergroen, maar heeft een mooi takkenstelsel in de winter en kan iets beter tegen terug snoeien op het verjaarde hout. Beide beuken adviseer ik zelf om rondom de langste dag te snoeien.
Succes met het maken van je keuze