Zelfs potten in de winter geven sfeer en kleur aan je terras of tuin!
Als Tuincoach help ik graag om je winterpotten thuis te vullen. Na de uitbundige bloei van alle kleurige eenjarigen is het leuk om de potten opnieuw leven in te blazen met planten die het goed doen in de winter.. Dat maakt dat je tuin er in de winter niet zo troosteloos uit ziet. Als je in de potten ook nog combineert met voorjaarsbollen kan je extra lang genieten tot april of mei, Deze bollen kunnen gelijktijdig met de winterplanten worden ingepoot en zullen al in het voorjaar zichtbaar worden. Ik bespreek 5 soorten vaste planten welke het goed doen in potten, niet alleen gemakkelijk, maar ook mooi vanwege kleur, bessen of andere eigenschappen.
1. Skimmia.
Er zijn tegenwoordig veel soorten van deze wintergroene heester. Niet alleen kleur van de bloem maar ook het blad kunnen behoorlijk varieeren. Je komt hem niet alleen in potten tegen maar vaak ook als vaste heester in de tuin. De bloemen kan je heel goed gebruiken voor een herfststuk, en er zitten er zoveel aan dat je het niet eens merkt. Er is ook een andere variƫteit skimmia reevesiana, misschien wel wat duurder dan de gewone skimmia maar deze plant is zijn geld echt waard. De knalrode bessen zijn een echte kleurrijke aanwinst voor je tuin. Zoek een plekje in de halfschaduw, maar in de winter kan hij gerust op een zonnige plaats gezet worden.
2. Leucothoe.
Deze wintergroene heester heeft zo’n fantastische mooie rode tint en glimt je tegemoet. Naarmate het groeiseizoen vordert verkleurt het blad naar opvallend rood, waardoor deze planten een mooi accent vormen met andere planten in de tuin. Het assortiment Leucothoe is uitgebreid, Er zijn soorten met decoratief gevlekt of zelfs gekruld blad. Qua verzorging is het geen moeilijke plant, de standplaats is schaduw of halfschaduw. Vergeet niet om de potten af en toe water te geven want ze houden van een vochtige maar ook zure grond. Helaas is deze plant matig winterhard maar ik hou er altijd rekening mee met waar ik ze neer zet. In de wat kleinere tuinen in woonwijken of een tuin die ommuurd is ben ik niet bang voor een paar graden vorst.
3. Helleborus.
Wie kent deze plant niet. Vaak wordt de helleborus niger ( kerstroos) aangeboden, echter daar kwamen al snel ziektes in, en je ziet dat de plant na de bloei staat weg te kwijnen. Er zijn tegenwoordig nieuwe cultivars te koop en ik pak er vaak eentje uit de gold collection groep. Dit is een nieuwe kruising die goed resistent is voor allerlei ziektes. Verder hebben deze planten een hele lang bloei. In april staan die van mij nog te bloeien. Deze wintergroene planten gooi je uiteraard niet weg maar geef je gewoon een plekje in je tuin (volle grond) op een halfschaduw plek. In de winterpotten laten staan kan natuurlijk ook, maar dan moet je in de zomer goed blijven water geven en voldoende voeding geven zodat hij ook weer in bloei komt voor de volgende winter.
4. Nandina domestica
Laat u niet afschrikken om zijn Nederlandse naam Hemelse Bamboe want daar heeft hij niets mee te maken. Deze plant heeft zoveel goede eigenschappen. Geen woekerende eigenschappen gelukkig, maar wel mooie bloemen in juli augustus, kleuring van het blad naar rood in de herfst. Omdat er meerdere soorten zijn kunnen er verschillen zijn in hoogtes of verkleuring van het blad. Mijn favoriet is Nandina Domestica “Obsessed”. Zet deze aanwinst het liefst in de halfschaduw Deze plant wordt ook gebruikt in de borders van tuinen, kan dan wel 200 cm hoog worden. In de border kan jij het beste als solitair in de grond worden gezet. gebruik hem ook eens als solitaire plant.
5. Gaulthera procumbens.
Dit wintergroene lage struikje is familie van de heide. De nederlandse naam is bergthee en wordt graag door bloemisten in hun stukken gebruikt. Deze plant is dus niet alleen geschikt voor buiten maar binnen kom je hem regelmatig tegen. De gaulthera is geheel winterhard en als je hem koopt zit die al volop met rode en tegenwoordig ook rose bessen. Deze plant doet het erg mooi in een lage schaal liefst met zure grond en beslist niet te droog. Deze plant groeit langzaam of eigenlijk nauwelijks en is ook mooi te combineren met een zilverstruikje er tussen gezet.