plakbloem blauw druifje

Bloemen plukken uit eigen tuin.

Start je pluktuin met bloemen uit je eigen tuin. 

Wil je graag wat meer kleur in je tuin zien? Start dan een border met plukbloemen in je eigen tuin door een stuk gras of bestrating eruit te halen en te voorzien van bloeiende eenjarigen of vaste planten. Bloeiende planten geven veel kleur aan je tuin en geven een totaal andere beleving. En het wordt helemaal leuk als dit soort bloeiers ook nog eens vlinders, hommels, en bijen aantrekken.

Scabiosa plukbloemen
Scabiosa is er in meerder kleuren

Vooral eenjarigen  geven een goed knaleffect aan de tuin, en als je deze regelmatig plukt zal de plant meer bloemen geven en gezonder blijven. Ik adviseer ook altijd om de oude bloemen te verwijderen. Kies een zichtbare plek voor je bloemenborder zodat je deze goed kan zien vanuit het huis. De ligging moet wel in de zon zijn, iets schaduw mag maar dan kan je het beste je planten hierop aan passen. Als je dit voorjaar start kan je over een paar maanden volop genieten van de bloemenzee en ook van de wekelijkse bos die je zelf kan plukken.

Als T U I N C O A C H kan je mij hiervoor inschakelen, dan kijken we samen welke plek in de tuin mogelijk is, hoe groot de border mag worden en ik kan je zelfs helpen met het schoon maken van de border. Na het bemesten is de grond pootklaar en kunnen de planten er in worden gezet. Sommige eenjarigen kan je gelijk op de juiste plek zaaien maar je kan ook planten kopen voor een sneller resultaat. Niet alle planten gebruiken dezelfde ruimte, sommige worden dichter of juist ruimer in de grond gezet, Ik raad je in daarom aan om een tekening met aantallenlijst te maken.

border maken plukbloemen
De planten kunnen worden gepoot

Wil je zoveel mogelijk zelf doen dan kan ik je begeleiden via email. In 2020 heb ik een nieuwe website gestart met veel informatie en door mij ontworpen borderpakketten voor plukbloemen die te koop zijn. Deze kan je bestellen met handleiding, namen en aantallen, allemaal om zelf in je tuin aan de gang te gaan.Daarnaast geef ik ook workshops zoawel online als fysiek bij mij thuis over hoe jij zelf je pluktuin kunt creëren.

dahlia ferncliff illusion
Zo’n grote dahlia met stevige steel voor op de vaas

Je kan een border kiezen met alleen eenjarigen, maar ook een combinatie met vaste planten kan heel mooi zijn. Wil je weinig onderhoud dan kan je zelfs een border maken met alleen vaste planten. Deze zijn dan niet wintergroen dus de planten verdwijnen in de winter.

Om alvast te kijken welke planten je mooi vind kan je dit stukje op deze site lezen over mijn 5 top eenjarige plukbloemen


dahlia alle soorten
dahlia’s in emmer

Hierbij alvast wat adviezen om je plukborder tot een succes te maken

  • Je kan zelfs een plukborder maken door wat tegels en zand uit je terras te halen. Zelfs een op stukje van 100 x 100 cm kan je al 4/5 soorten planten kwijt.
  • Laat je planten vooral niet overwoekeren door het onkruid in het voorjaar. Tuinieren kost tijd en geniet daarom ook van het onkruid wieden. Bij droog weer kan je snel schoffelen en het onkruid laten verdrogen. Dan is het niet handig dat te doen als het de volgende dag gaat regenen
  • De beste tijd om je bloemen te plukken is in de ochtend of s’avonds. Laat de bloemen eerst een paar uur in de emmer staan.
  • Ververs je water in de vaas af en toe, Haal het blad van de stelen van de bloemen. En …….knip de stelen schuin af.
  • De eenjarigen kan je pas in mei gaan aanplanten ivm mogelijke vorst (ijsheiligen). Maar je kan uiteraard al wel alle voorbereidingen treffen.
  • Sommige planten met slappe stelen hebben steun nodig. Door al vroeg in het voorjaar of gelijk bij het aanplanten stokken in de grond te zetten kunnen de planten niet meer omvallen na bijv. een hevige regenbui.
Stokroos zelf zaden bewaren
Zaden van stokroos