wilde plukbloemen in vaas

Mijn top 5 eenjarige bloemen

De voortgang van de pluktuin.

Met het mooie weer wat we hebben dit jaar doet alles het fantastisch in de pluktuin. Momenteel kan ik iedere dag wel plukken een daarom geef ik ook veel weg. Door tijdsgebrek schiet het plukken er nog wel eens bij in en daarom laat ik sommige bloemen ook maar zijn gang gaan. Ik heb hele mooie zaden van kleine coreopsis soort.Er zitten wel honderden bloemen in, fantastisch om te zien maar veel te veel werk om te gaan plukken

coreopsis tincture plukbloemen
Heel veer werk om te plukken

Hierdoor maak ik al weer een selectie van bloemen welke volgend seizoen niet meer terug komen in deze tuin en inmiddels heb ik ook al weer een lijstje met nieuwe soorten

Maar hier komen mijn eenjarigen favorieten

  1. Lathyrus Odoratus, Nederlandse naam: pronkerwt, in het engels sweat peas. Ik heb zowel de eenjarige( odoratus) als de meerjarige ( latifolius) in de pluktuin staan. De meerjarige is er in rose en wit maar wel minder geurend als de eenjarige soorten Je kan ze zowel voorzaaien medio maart april als wel in de volle grond ter plaatse zaaien in mei. Ik leg alle zaden 1 nacht in het water zodat ze niet meer zo hard zijn en gemakkelijker kiemen. Deze klimmers hebben een goed klimrek nodig of palen waar je ze aan vast kan binden. Ik zaai wel 10 verschillende soorten en dus ook kleurn maar niet allemaal ruiken ze even sterk. Let daar dus op bij aankoop, vooral als je dat belangrijk vind. Er zijn ook lage siererwten voor in een pot maar ik ga toch voor de hoge variëteiten aangezien die ook beter te plukken zijn. Niets gaat boven de geur van een vers bosje lathyrus in je vaas. Deze bloemen staan ongeveer 3/4 dagen op vaas.

2. Cosmea. Ook deze soort kan heel hoog worden en heeft wel iets steun nodig na bijvoorbeeld een regenbui of harde wind. Cosmea is er in wit of rose tinten en in verschillende hoogte. Tegenwoordig ook met buisvormige bloemen, heel apart dus. Makkelijke zaaier maar je kan ze ook in het tuincentra of plaatselijk markt kopen als plantje en zo in de volle grond zetten.De Cosmea’s kunnen 4/5 dagen op vaas staan.

3. Scabiosa

Nederlandse naam: Duifkruid. Dit is wel een vaste plant. De meeste kennen de zacht blauwe Scabiosa caucasica. Ik had altijd al de Scabiosa atropurpurea “Black Knight” ( zwart paarse kleur) in mijn eigen tuin staan, en wegens mijn liefde voor deze soort heb ik deze gezaaid en ook in de pluktuin gezet. Nu kwam ik bij een kweker andere varianten tegen zoals de “Scoop Marshmallow” welke er heel zacht uit ziet. Nu staan ze te pronken en ga volgend jaar uitbreiden met een witte variant. De bloemen staan ongelofelijk lang en hebben lange stelen en zijn gemakkelijk te plukken. Een topper dus! 

  1. Zinnia elegans. Deze bloemen zijn weer helemaal terug, voor mij een topper en sommige soorten zijn een beetje dahlia achtig. Ze staan heel stevig op hun steel en kunnen gemakkelijk geplukt worden. Zaaien onder glas eind maart begin april, maar niet te koud zetten. 20-25 graden dus in de woonkamer kan prima. Ik heb vooral de wat grote soorten gezet die minimaal 80 cm worden en daardoor makkelijk in grote boeketten te gebruiken. Een veel gebruikte soort zijn de “californische reuzen” met mooie oranje rode en rose tinten.Ook lagere varianten zijn mogelijk maar vind ik persoonlijk wat moeizamer te gebruiken in boeketten vanwege de hoogte.Er is wel een maar bij deze bloemen. Let op dat de jonge planten welke je uitzet niet worden opgevreten door de slakken. Die zijn er namelijk gek op.
  1. Lavatera trimestris. Nederlandse naam is Bekermalva. Deze heeft een mooie rose kleur en kan gezaaid worden onder glas in maart/april. Rechtstreeks op het zaaibed halverwege mei kan ook. Een gemakkelijke plant. Deze soort wordt ruim 120 cm en is een echte blikvanger in de border door zijn grote bloemen. Als plukbloemen vormen ze een mooie basis voor ieder boeket. Daarnaast het ik ook een hogere paarse variant gezaaid te weten Malva sylvestris “Mystic Merlin”. Deze soort kan 150 cm worden en de nederlandse naam is Groot Kaasjeskruid  Beide soorten kunnen ook gewoon in de border in je tuin worden gezet. Een beetje steun is welkom want ze kunnen snel omvallen als er geen hoge buurplanten staan. 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.