overzicht natuurlijke tuin

Een moderne en groene leeftuin met kleurrijke borders

Een nieuwe tuin voor bewoners ontwerpen op een locatie waar ze nog niet wonen is altijd leuke uitdaging. Het ging hier om een voortuin, oprit/zijtuin, en een achtertuin. Voor mij is het belangrijk om te kijken en vooral goed te luisteren naar wat de bewoners met hun nieuwe tuin willen. Ik ben met ze door de oude tuin gelopen en kreeg zo een goed beeld van wat zij voor ogen hadden. Tijdens dit gesprek schrijf ik altijd alle wensen voor de nieuwe tuin op en neem dat mee in het ontwerp.

Beplanting
Genoeg te zien vanuit het terras bij het huis
Ontwerptekening leeftuin

De wensenlijst op een rijtje

  • De voortuin, achtertuin en zijtuin moesten goed aansluiten op elkaar. Zowel qua sfeer maar ook bestrating, afscheidingen en beplanting.
  • In toekomst overkapping om onder te zitten.
  • Veel leuke en mooi beplanting, bereid om zelf handen uit de mouwen te steken. Maar ook met een stukje gras.
  • De paden mogen wat smaller en de beplanting mag aanwezig zijn. Ik heb een lijstje met mooie planten opgeschreven.
  • Goede afscheidingen in overleg met alle buren met een natuurlijke groene uitstraling. Een dichte poort aan de zijkant van het huis
  • Ruimte voor beelden en kunst 
  • Groot terras bij het huis voor tafel of een loungeplek

Wij genieten met volle teugen van onze tuin. Vanuit verschillende hoeken van de tuin zien we telkens weer andere planten die in bloei staan. De tuin blijft hierdoor spannend doordat het beeld ook steeds verandert.

Het terras is vooral in het voorjaar heerlijk. Op warme dagen is het goed toeven onder het afdak. En met onze lichte en dus makkelijk verplaatsbare tuinmeubelen kunnen we het voor ons overal comfortabel maken.

Terras met keramische tegels MBI
Het grote moderne terras bij het huis nu met tafel maar soms wordt er gewisseld met de loungebanken

De indeling 

We hebben de twee terrassen zo ver mogelijk uit elkaar geplaatst waardoor de tuin in evenwicht blijft. Door materialen zoals bestrating, border, en gras  in de juiste verhouding te gebruiken zorg je voor een natuurlijk evenwicht in de tuin. De veranda hebben we tegen de achterwand van de schuur geplaatst waardoor je ook minder last hebt van (buur)geluiden. Je kan nu langer buiten zitten waar de bewoners al veel gebruik van hebben gemaakt. Je kijkt hierdoor vanuit een andere hoek naar je tuin wat spannender is.

De veranda ligt in het groen met beplanting en gras

Zo groen kan je voortuin zijn.

Doordat de voortuin rond liep heb ik deze lijn aangehouden( niet goed op de foto te zien) en gestructureerd beplanting aangebracht o.a. een bloeiende spirea heg maar ook wintergroene beplanting. Je ziet dat de planten in duidelijke vakken zijn ondergebracht. Hierdoor is deze gemakkelijk te onderhouden en vergt niet al te veel uurtjes op de knieën.

Inspringende bestrating en gestructureerde plantenvakken
oprit met grind
Gezamenlijke oprit met grind en toch wat groen met bomen en lage beplanting

Bloemenzee het gehele jaar door.

De bewoners zijn planten liefhebbers die het gehele jaar door van de tuin wilde genieten. Niet alleen gek op bladstructuren, maar ook op de kleuren lila, rose, wit, en paars. Een klein lijstje met hun keuzes heb ik meegenomen in het beplantingsplan en de rest aangevuld met mijn kennis. Het resultaat mag er zijn! Laat de planten maar lekker over de bestrating heen hangen en weelderigheid uitstralen. Genieten maar!

Beplantingsplan
Zichtlijn vanuit het huis met smalle paadjes en veel overhangende beplanting

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.