moestuin

Moestuin in je eigen tuin

Niets is leuker dan je eigen groenten te kweken.

Vaak weet je niet zo goed hoe je zo iets moet beginnen. Dan moet je gewoon dit verhaal lezen. Met een klein stukje grond kun je zo je eigen moestuin starten. Dat kun je doen in je eigen tuin, lekker dichtbij en je kunt gemakkelijk oogsten. Maar je kunt ook heel goed een stukje grond huren op een moestuincomplex, de stukken die je huurt beginnen vaak bij 40/50 m2. Ik adviseer om klein te beginnen want vaak wordt het onderhoud hiervan onderschat. Heb je toch meer grond dan dat je eigenlijk zou willen heb ik en goede tip. Zet hier dan een groenbemester op of poot een groot stuk met aardappelen. Vraag dan gelijk waar de aardappelen de voorgaande jaren gestaan hebben en pak dan een stuk waar ze nog niet gestaan hebben. Bij het moestuinieren wissel je ieder jaar van plek zodat de grond niet uitgeput raakt .

1. De grootte en plaats in je tuin.

Stel jezelf eerst de vraag hoe groot wil je de moestuin wilt maken en op welke plek zou je die in je tuin willen? Begin bijvoorbeeld met een stukje van 200 x 200 cm (zie tekening) en zorg dat deze in de zon ligt. Als je een heg hebt staan hou dat voldoende afstand aangezien de heg zonlicht en vocht weg neemt. Om te beginnen is het goed om de grond een keer om te spitten. Heeft er gras gelegen dan kan je het gras het beste circa 5 cm met een scherpe spade horizontaal afsteken. De plaggen gras voer je af. Na het spitten de grond met een hark netjes glad trekken zodat een egale ondergrond ontstaat. Is de grond te nat (dat kan je zien als er na een regenbui een halve dag een plas blijft staan)  dan kan je overwegen om met een verhoogde bak te werken en dus met je aarde iets omhoog te gaan. Het nadeel is dan weer wel dat bij drogeren periodes je grond sneller uitdroogt aangezien deze hoger ligt.

2. Maak een lijst met groenten en fruit

Zet alleen in de moestuin groente die je lekker vindt en ook haalbaar is om te verbouwen. Ik heb als voorbeeld de volgende groentes ingetekend: rucola, snijsla, sperziebonen, courgette ( of rabarber), rode biet, snijbiet, andijvie, frambozen, prei, en aardbeien. Hou je ergens niet van dan kan je het beste een goed alternatief kiezen. Het voorbeeld wat ik getekend heb is een stuk van 2 x 2 meter. Heb je meer ruimte dan maak je de bedden wat groter waardoor je ook wat meer opbrengst hebt. Een courgette plant heeft meer ruimte nodig dan een aardbeienplant. De volgende groenten zijn voor gevorderden. Wacht daar mee totdat je iets meer ervaring hebt. Tomaten, paprika’s, aubergines, augurken, meloenen, en pepers.

De sleutel tot succes is dat je plezier hebt, maar nog leuker is dat je uit je eigen tuin kan oogsten en eten.

3. Maak ieder jaar een tekening!

Zet het jaartal er bij, zodat je weet waar welke groente heeft gestaan. Ieder jaar verbouw je je groenten op een ander stukje grond met uitzondering van de aardbeien. Deze kan je 3 jaar laten staan. Het wisselen van de gewassen noemen wij wisselteelt zodat je de vruchtbaarheid van de gewassen optimaal benut. Je kunt zelf zaaien maar je kan ook kleine plantjes kopen. Het eerste jaar adviseer ik je om de volgende planten te kopen: aardbeien, courgettes, komkommer, prei, eventueel sla en andijvie plantjes. En helemaal leuk is het als je van iedereen ook plantjes krijgt. Maar je kunt je ook heel goed zelf zaaien en misschien zelf ook weer iets uitdelen: snijbiet, sla, rucola, snijsla, bieten, andijvie. Als je de zaden heb gekocht adviseer ik je goed de informatie op de zakjes te lezen. Hier staan duidelijke informatie op zoals plantafstanden en zaaimaand. Zaden welke je niet gebruikt bewaar je het beste op een koele plek in het donker. Mocht je niet uit de tekening komen dan kan je mij gewoon een mail sturen.

4. Grondbewerking. 

Hoe weet je nu of er voldoende voeding in de grond zit?  Je kweekt iets op van zaadje naar groente dus groenten hebben echt voeding uit nodig. Om het als beginner niet te moeilijk te maken adviseer ik je een rijke organische meststof aan je aarde toe te voegen of te mulchen met plantenresten of blad. Gebruik geen kunstmest want de fabrieken zijn slecht voor ons milieu en de meststof heeft een hele korte piek van afgeven aan de grond. Een biologische korrel wordt langzamer aan de grond afgegeven en op deze manier komen voedingstoffen langzamer bij de plant. Meestal is deze voedingsstof voor 100 dagen. Kijk wel goed op de verpakking want niet elke groente heeft dezelfde voeding nodig. Wortelen willen veel minder voeding dan bijvoorbeeld een courgette. Op de verpakking lees je wanneer je het beste kan strooien. Als je in potten wilt kweken kan je gewoon potgrond gebruiken. Ik zaai het liefs in de potgrond voor in de moestuin. De potgrond houdt ook iets beter vocht vast waardoor de zaden minder snel uitdrogen. Druk bij het afdekken van je zaaisel de grond t even met de handen aan zodat bij het water geven je zaden niet wegspoelen. Bij het inplanten van kleine plantjes kan je wat potgrond of bemeste tuinaarde aan het plantgat toevoegen.

5. Het zaaien of planten.

Je kunt op twee manieren zaaien. Rechtstreeks in de volle grond met mooie rijtjes. Denk hierbij aan slasoorten zoals rucola, snijsla, sperziebonen, en bieten. Kijk ook hier weer goed op het zakje want hier staan ook bijvoorbeeld de onderlinge afstand van de rijen op De meest gemaakte fout bij het zaaien is dat men teveel zaden gebruikt. Teveel plantjes in de rij is nooit goed en kost je extra tijd aangezien je zult je moeten uitdunnen. Bedenk van te voren dat ieder zaadje een plantje wordt. Let er wel op dat de zaden beperkt houdbaar zijn, op de zakjes staat een uiterste houdbaarheidsdatum waarbij de zaden daarna hun kiemkracht verliezen. Plantjes kopen op de lokale markt of in het tuincentrum kan natuurlijk ook. Om niet alles in 1 x keer te hoeven oogsten plant ik sla 3 weken na elkaar en koop dus niet 12 plantjes in 1 keer maar 3 x 4 zodat je niet alles in een keer hoeft te oogsten. Sperziebonen kan je wel in een keer zaaien aangezien niet alle bonen aan de struik in een keer oogstbaar zijn. Ik adviseer je dit allemaal uit te proberen en van fouten maken leer je altijd.

5. Wieden en onkruid.

Hou de grond goed schoon tussen de planten en laat het onkruid de planten niet overwoekeren. Vooral in het beging als de planten nog wat kleiner zijn is dat belangrijk. Het werkt het beste om met de hand of een smal schepje je onkruid uit de grond te trekken. Door het schepje in de aarde te zetten maak je de grond los en trek je gemakkelijk de wortel uit de grond. Als je minder tijd hebt en de grond is droog en gaat het niet regenen dan kan je ook met een hak of schoffel het onkruid te lijf gaan. Gewoon op de aarde laten liggen want het verdroogd dan vanzelf. Dat is mijn snelle manier als ik weinig tijd heb, vooral voor paden werkt dat prima. Je moet goed opletten dat je de groenten niet beschadigd tijdens het schoffelen en je zal ook niet alle onkruiden in 1 keer weg krijgen.

6. Wanneer weet je nu wanneer je iets kan oogsten? 

Het leuke van bijv, snijsla of rucola is dat je dit afknipt en dat het gewoon weer aangroeit. Aardbeien moeten volledig rood zijn want een aardbei rijpt niet door als je hem hebt geoogst. Vandaar dat aardbeien in de winkel niet echt lekker zijn, deze zijn vaak wit aan de binnenkant, en worden te vroeg geoogst. Snijbiet oogst je vanaf de onderste grote bladeren en de bovenste laat je doorgroeien. Bieten groeien onder de grond, deze kan je klein oogsten maar ook wat groter. Courgettes kan je heel groot oogsten bijvoorbeeld voor de soep. Een grote courgette is wat melig,  maar klein zijn ze veel lekkerder van smaak en gebruik ik ze voor de roerbak, of lasagne (met een kaasschaaf plakken maken) Dan laat ik ze maximaal 20-25 cm worden.

Voor vragen kan je het beste een bericht op deze pagina achter laten. Voor het bestellen van zaden kunt het beste een keuze maken voor biologische zaden. van Wil je zaden bestellen dan kan je het beste een van deze websites bezoeken: Bolster, Tabernal, Garant, van der Wal, of Vreeken. Ben je toe aan een boek dan kan je die gewoon bij de bibliotheek weghalen maar het boek De Nieuwe Moestuin van Peter Bauwens van de nieuwe tuin kan ik je zeker aanbevelen.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.