Een moderne villa met kleurige borders die je een glimlach op je gezicht tovert!

Van oud naar nieuw, van somber naar licht, van saai naar kleurig, ……. en uiteindelijk van woning naar een echte villa. De bewoners hebben met hun eigen inbreng (wat ik zelf altijd heel belangrijk vind) en goede ideeën het huis en de tuin op een fantastische manier aangepakt en tot leven gewekt. Ze genieten er iedere dag weer van.

Het geheim van een mooie tuin is als je naar buiten stapt of thuis komt een blij gevoel krijgt

grote boom achter is gekapt
grote boom achter is gekapt
Het huis wordt ook helemaal aangepakt
ligusterhaag oud
De ligusterhaag moet flink gesnoeid worden

Hoe het begon. Een sombere woning en tuin met oude dennen en een te grote boom op de verkeerde plek was mijn eerste kennismaking van de tuin. Ik ben gelukkig al in een vroeg stadium meegenomen in het proces van de tuin zonder dat ik ook maar 1 ontwerp of schets op papier had gezet. Het rooien van de bomen begon al voor de verbouwing van het huis en door de te hoge en brede liguster haag flink terug te laten snoeien had deze de tijd om weer mooi en vol uit te lopen.

Doorkijk zijtuin met acer
Doorkijk naar het grote terras

De indeling. De gehele woning is gelijk goed en verantwoord aangepakt door de hulp van een architect waardoor ik goed kon zien welke sfeer het huis zou gaan uitstralen. De bewoners hadden veel spullen die zij in de tuin graag wilde terug zien. Daarom heb ik gekozen voor simpele lijnen met een rustig palet aan materialen.

Ontwerptekening Marjolein Lanfermeijer
Het eerste ontwerp van de tuin in zwart wit

De bestrating. Door met strakke lijnen te werken en alle oude bestrating te vervangen door betontegels en grind kreeg de tuin gelijk een moderne eigentijdse uitstraling. De beplanting waaronder ook siergrassen zorgen voor een verzachting van de harde lijnen. De sfeer van het moderne beton sluit heel goed aan bij het huis met de antraciet kleuren en stalen hekwerken.

Siergrassen verzachten randen bestrating
Door een aantal tegels weg te laten krijgt je dit effect

De beelden en kunst die er al waren heb ik in het ontwerp een mooie plek kunnen geven. De wens voor een lange vijver heb ik inspringend in het terras laten ontstaan met een mooie zichtlijn naar achteren. Uiteindelijk zijn het watertafels geworden van cortenstaal. Dit materiaal komt vaker terug en kleurt fraai bij de oranje paarsachtige beplanting en het meubilair.

De klant aan het woord: Op het moment dat we ons nieuwe huis kochten was er aan de tuin al Jaren niets gedaan behalve het hoognodige onderhoud. Bomen waren uit proportie en de coniferenhaag was hoger dan 20 meter.  Dit alles zorgde ervoor dat de zon geen kans kreeg om in de tuin te schijnen. We zijn dan ook begonnen met alle bomen te rooien om de zon weer toe te laten in de tuin. Want de tuin was een van de belangrijkste redenen voor ons om dit huis te kopen. Maar ja, dan heb je ineens een groot kaal stuk land… Het moment om de hulp van een professional in te roepen. We kenden Marjolein al lang maar wisten niet of haar stijl bij ons zou passen. Na een paar gesprekken waarin we onze wensen kenbaar maakten kwam zij met een voorstel. En wat bleek. Zij is een kei in het vertalen van wat de klant wil. Een simpel maar prachtig ontwerp waarin we ons gelijk konden vinden.

Omdat het eerste traject zo goed verlopen was hebben we Marjolein ook gevraagd om het beplantingsplan te maken. Een lastige taak omdat wij heel graag veel oranje bloeiende heesters en planten wilden. En die zijn er niet zo veel. De beplanting kwam in november, en vanaf maart konden we genieten van alles wat begon te groeien en bloeien. Bijzonder om te zien hoe snel een kale vlakte ineens een echte tuin is geworden.

We genieten ieder seizoen van onze tuin , telkens bloeit er weer iets anders. Zelfs in de winter ziet de tuin er geweldig uit. Komend voorjaar gaan we een klein stukje van de tuin gebruiken als pluktuin. Want door deze tuin en de samenwerking met Marjolein  zijn we echte bloemen en tuinfreaks geworden!

De beplanting. Voor mij was dit een leuke uitdaging op het gebied van twee toch wel hele specifieke kleuren. Men wilde de kleuren paars en oranje in zijn totaliteit doorvoeren maar hadden geen idee hoe ze dat konden doen. Mijn inbreng met het maken van een beplantingsplan met zoeken naar de juiste beplanting was dus heel belangrijk. Het daarbij inpassen van siergrassen zorgde voor een extra dimensie. Siergrassen brengen de tuin wat meer in beweging, deze kan je solitair gebruiken maar ook in de borders met de vaste planten.

De zijtuin met de rode esdoorn en voortuin van het huis

Vanaf het begin stond ook een rode japanse esdoorn op hun wensenlijst. Deze is er natuurlijk gekomen. Omdat een aantal planten moeilijk te verkrijgen waren is een van de bewoners ervoor naar het Noorden van Nederland gereden om zelf een aantal niet leverbare planten op te halen. Met het door mij gemaakte beplantingsplan onder de arm kan je dus je eigen gekozen kwekers af. Ik merk dat plantenliefhebbers dat soms heel graag zelf doen. De overige beplanting hebben we bij mijn eigen kweker besteld en in twee fases uitgevoerd. Eerst alle hagen en bomen in het najaar ( november) en in het voorjaar ( april) alle vaste planten.

Doorkijk zijtuin met acer
Doorkijk naar het grote terras
zichtlijn met waterelementen
In de avond geven de watertafels licht
vuurpijlen in voortuin
De vuurpijlen knallen lekker in de border
zijgedeelte tuin
Rustige zijgedeelte met weinig onderhoud
cortenstaal watertafels
cortenstaal watertafels

De leukste tuinen zijn degene die je laten glimlachen

border voortuin
Bij de slaapkamer een uitzicht over een mooie border
oranje in de tuin
De kleur oranje wordt lekkers doorgevoerd.
eettafel terras tuin
Lekker eten op het terras
Watertafel cortenstaal
De bomen staan langs de watertafels
border keukengedeelte
Border bij het keukengedeelte
groot terras tuin
durf met kleur te werken
zijtuin met acer
De zijtuin waar je binnen komt
verspringende borders zijtuin
Het zijgedeelte van de tuin met grind en tegels

2 Comments

 • Gaby
  18 september 2020 09:25

  Een prachtig ontworpen tuin, waar je het gevoel krijgt om in een park te zijn, mooie kleuren waar je vrolijk van wordt.
  Ik heb het genoegen om deze van dichtbij te mogen bewonderen complimenten !!!

  • Marjolein
   18 september 2020 11:02

   Dankjewel Gaby, ik heb hetzelfde gevoel hoor. Geniet er nog maar van.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.