Marjolein Lanfermeijer

Wat kan een tuincoach voor jouw betekenen?

Geen tuinontwerp maar wel een tuincoach. Wil je geen tekening met tuinontwerp maar wel veranderingen in je tuin aanbrengen waardoor je tuin mooier, functioneler en er anders uit gaat zien? Soms kan een kleine verandering al heel wat teweeg brengen. Stel dat je je beplanting afschuwelijk vind van de vorige bewoner maar niet de gehele tuin op de schop wilt. Dan kan je de border met beplanting aanpassen en is een tuincoach de ideale oplossing om dat uit te voeren.

Met een paar eenvoudige aanpassingen…..
kun je al heel veel veranderen in je tuin

Omschrijf je wensen. Belangrijk is om te weten wat voor een doel jij voor ogen hebt en met welke hulp en op welke termijn je dat zou willen. Maak hiervan een lijst met je wensen op papier zodat je die aan mij kunt mailen. zodat wij kunnen kijken hoeveel tijd dit in beslag zou nemen. Het kan zijn dat je het in twee kleinere afspraken hakken zodat je tijd creëert om er over na te denken, beslissingen te nemen en daarna weer verder gaan.

Soms is zo’n vraag simpel: Wat mag en kan ik snoeien en kan je mij daarbij komen helpen? En de andere keer is het uitgebreider: Wat een chaos heb ik in de tuin, ik wil meer licht, welke struiken zijn al oud en kan ik beter vervangen voor iets nieuws?

Meten is weten. Je zou kunnen beginnen om je tuin op schaal van bijvoorbeeld 1:50 cm te tekenen. Er kan soms meer in je tuin dan dat je denkt. Meet alle vaste elementen in en zet die er alvast in. Vaak heb je dan al een beter beeld van je omgeving want je kijkt vanuit een andere dimensie naar je tuin.

Verzamelen van mooie plaatjes en ideeën. Kijk eens op de website van Pinterest. Sla de foto’s of op die jouw aanspreken en deel die met mij. Je kan zoeken op allerlei woorden zoals bestrating, strakke tuinen, bloemen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ben je niet zo handig met de computer, dan kan je ook gewoon plaatjes uit tijdschriften laten zien. Op deze wijze krijg ik namelijk een goed beeld van wat je wilt en welke stijl je mooi vind.

Pinterest Marjolein Lanfermeijer

Wat kan je zelf doen, en waar heb je hulp bij nodig? Ik merk heel vaak dat men op ziet omdat men niet weet hoe je zo iets zou moeten aanpakken. Vaak is een duwtje in de richting genoeg, en bij vragen kan je altijd nog even met elkaar overleggen. Bij grotere klussen zoals iemand inhuren voor de bestrating kan ik je ook weer op weg helpen, maar het inplanten van je beplanting daarna kan je gewoon zelf doen. Heb je hulp nodig bij het uitzetten van de beplanting dan kan ik dat weer voor je doen.

Met hulp van de stratenmaker wordt je tuin helemaal mooi.

Wat kan je in welke periode doen? Ik weet precies welke planten je wanneer kan aanplanten. Beuken kan je het beste in het najaar of voorjaar planten, deze hebben een kale wortel. Dat geldt voor meer planten. Planten die in potjes worden gekocht kunnen het gehele jaar door geplant worden. Voor snoeien gelden ook een aantal regels. Sommige planten kan je tot 80% terugsnoeien maar het kan ook zijn dat je te maken hebt met planten die eigenlijk geen snoei behoeven. Ter plaatse bij jouw op locatie kan ik advies geven over het hoe en waarom er gesnoeid moet worden.

Kan ik mij bestrating hergebruiken? Ik wil mijn tuin veranderen, deze bestrating ligt er nu, en wil ik graag hergebruiken. Hoe bereken ik wat ik heb, en heb ik genoeg als ik een groter terras ga maken. Welke stratenmaker kan ik je aanbevelen. Is de huidige bestrating misschien nog leverbaar, kan die en waar kost dat mij allemaal.

Kun je ook alleen mijn potten vullen met eenjarigen? Dat is nu echt een leuke klus om samen te doen. Halverwege mei is een goede periode om eenjarigen in de potten te poten. Ik weet heel goed welke eenjarigen lekker lang bloeien maar ook welke grond je nodig hebt. Wil je al eerder genieten van planten dan passen we de beplanting aan door met bollen, wintergroene heesters of grassen te werken. Voor iedereen wat wils.

Ben je geïnteresseerd bel of mail mij gewoon, dan kunnen we overleggen wat ik als tuincoach voor je kan betekenen.

1 Comment

 • Martine van Vliet
  27 juni 2023 15:25

  Beste Marjolein,
  Bijna buren zijn we, wij wonen ook op de Hamersveldseweg!
  In 2014 is onze achtertuin gerenoveerd, op basis van de oude tuinindeling. Inmiddels had ik de tuin al helemaal ecologisch en de beplanting naar onze smaak. Dat betekent vooral planten voor bijen, hommels en vlinders in de kleuren roze, wit, paars en blauw, met bloei verdeeld over drie seizoenen. Wij genieten er enorm van, maar we vinden het ook te bewerkelijk worden. Ik zou graag advies willen over wat makkelijkere planten of (vroegbloeiende) heesters hier en daar. Met de klimaatverandering gaande krijgen sommige planten het ook moeilijker en daar willen we met de nieuwe beplanting rekening mee houden.
  Met vriendelijke groet, Martine van Vliet

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.