Een Veranda, buitenkamer of overkapping om lekker lang buiten te kunnen zitten.

Veel tuinliefhebbers willen lekker lang in hun tuin kunnen vertoeven. Met een extra tuinkamer in je tuin kan je in het Nederlandse klimaat buiten genieten van een kopje koffie maar ook met een regenachtige dag bbq in je tuin. Het bouwen van zoiets kan op vele manieren, daarom is het verstandig om eerst te kijken wat het beste bij je past. Ik bepreek een aantal opties zodat je daar over na kan denken.

Houten veranda

Een houten veranda is door mij de meest gekozen uitvoering. Het voordeel hiervan is dat het beter bij de sfeer van de tuin past en ook beter in een natuurlijke omgeving tot zijn recht komt. Je kan zelf gemakkelijk de maten aanpassen aan de maten die jij in je tuin hebt en er voor kiezen hoeveel wanden je dicht wilt maken. Wat ik steeds meer toepas is de open zijde te voorzien van een schuifwand van glas.

Windvrij zitten in een buitenkamer met glas

Je behoudt je zicht op je groene omgeving, hebt geen last van de wind en je kan op frisse dagen sneller even buiten zitten. En als het toch te warm gaat worden schuif je de glazen wand open. Deze glazen wanden kan je in een bovenrail en onderrail laten lopen. Je dient wel rekening ermee te houden dat je een gedeelte van je wand gebruikt om je glas te parkeren.

Veranda niet groot maar wel knus
Veranda met schuur gecombineerd

Pergola met zonnedoek

Een alternatief voor het bouwen van een veranda is het plaatsen van een pergola waar je zonwering in kan plaatsen als dak. Dat kan met een zelf gespannen doek (bijvoorbeeld van het merk Nesling wat verkrijgbaar is bij het tuincentrum ) wat je spant en s’winters weer weg kunt halen. Dit is een goede maar ook gezellige oplossing voor degene die wat minder geld te besteden hebben

Een andere oplossing is om een zonnedoek in de rail te plaatsen die je open en dicht kunt schuiven. Dit kan met een doek dat geschulpt naar beneden hangt. En tegenwoordig heb je ook mooie vlakke doeken die langs elkaar schuiven en een strakkere uitstraling hebben.

Zonnedoek in pergola
detail pergola met zonnedoek

Waar plaats je een extra tuinkamer?

Als je overweegt om een extra veranda of tuinkamer in je tuin te gaan maken is het belangrijk om te weten in jouw gemeente of je mag bouwen, niet alleen hoeveel m 2 maar ook de hoogte wat toegestaan is. Kijk waar je zon op komt en ondergaat en bepaal de functie waarvoor jij de veranda gaat gebruiken. Wil je er loungen of eten, wil je in de schaduw zitten of wil je in de zon zitten. Als je beide de gehele dag werkt en het heerlijk vindt om nog even van de avondzon te genieten zul je goed moeten kijken hoe je de opening plaatst. De materialen die je kiest zijn vaak persoonlijk. Met de keuze voor hout dien je rekening te houden dat je op lange termijn ook onderhoud zal moeten plegen. Als je voor een plat dak kiest kun je een sedum dak kiezen. Hiermee vergroen jij je omgeving en zorg je voor meer verkoeling van je omgeving. Als je voor zo’n dak kiest moet je wel rekening houden met het gewicht wat het dak kan dragen.

Schuine lijnen doorgevoerd in de veranda met tuinkast zonder schoren op de palen
Een heerlijke plek om te zitten met 2 zijden dicht met schoren op de palen.
Veranda en sauna
Lekker lang buiten zitten

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.