Houten vlinderterras aan het water

Natuurlijke tuin aan het water met strakke lijnen.

Bij deze tuin in een nieuwbouwwijk kon ik helemaal mijn gang gaan. Ik heb voor de bewoners al eerder een tuin ontworpen en was natuurlijk vereerd dat ik ook nu weer iets moois mocht bedenken. Zij hebben veel vertrouwen in mij en na het eerste bezoek ter plaatse ben ik gestart met het maken van een schetsontwerp. Op deze manier kun je goed zien wat de mogelijkheden zijn voor de tuin en hoe en waar je bijvoorbeeld terrassen borders, oprit en een vlonder kan creëren. Hiermee kun je verder en tot een definitief ontwerp komen

nivoverschil met betonnen trap
Nivoverschil van 150 cm met trap naar terras

Wensen

  • Een vlonder van hout aan de waterlijn van 34 strekkende meter op een lager nivo van hout. Deze tuin ligt 150 cm hoger dan het wateroppervlak. Belangrijk is om het hoogteverschil op een efficiënte wijze op te lossen o.a. met een trap en groot terras aan het water.
  • Niet al teveel onderhoud vooral met betrekking tot de plantenborders.
  • Het creëren van een overkapping ivm schaduw en terras met borders aan de achterzijde van het huis.
  • Een klikoberging uit zicht aan de achterzijde van het huis.
  • Indien mogelijk een plek voor verhoogde bakken met siergrassen.
  • Geen geen ronde vormen maar strakke lijnen en bestrating die daar bij past zoals groter formaat betontegels.
  • Extra oprit voor een tweede auto in de voortuin zonder dat deze vanuit het huis gezien kan worden.
verhoogde bakken met gras
Verhoogde bakken met siergrassen

Aan de slag met de indeling van de tuin

Voordat een ontwerp op papier gezet wordt ga ik eerst kijken. Je weet nooit wat je aantreft, soms staat het huis nog in de steigers. Het inmeten van dit perceel was niet gemakkelijk door het talud (het schuin weglopen van de tuin) waardoor je niet goed kon zien waar de tuin stopt. Na het maken van foto’s en een bezoek op de bouwplaats was het voor mij meteen duidelijk dat het talud opgehoogd diende te worden. Hierdoor creëer je niet alleen meer tuinoppervlak maar geeft ook een ruimtelijk effect. Dat kan de zijtuin wel gebruiken die niet al te breed is. De vlonder van hout aan het water heb ik groots aangepakt zodat je er met voldoende mensen kunt zitten. Bovendien geeft het water in de zomer een heerlijke verkoeling. Verder zijn de terrassen met elkaar verbonden door duidelijke looppaden met bestrating. Belangrijk is om niet teveel soorten materialen te gebruiken, dus het is logisch om hier voor beton te kiezen. Modern, strak, goed passend bij het hout van de vlonder maar ook bij de verhoogde plantenbakken.

Strakke lijnen met losse beplanting

En dan ……. de puntjes op de i.

Na goedkeuring van mijn schets ben ik de tekening verder gaan uitwerken tot het definitieve plan wat je hieronder kan zien. Hier vindt je alle wensen terug en zie je goed hoe de looplijnen zijn toegepast. De gehele zijtuin is verhoogd en heeft geen talud meer waardoor je extra ruimte creëert. Langs de waterlijn hebben we wilgen geplant die goed in deze omgeving passen. Omdat de kroon van de wilg op hoogte begint kan je er wel onderdoor kijken maar geven de bomen wel een sfeer van privacy en ruimte. De verhoogde bakken in de zijtuin staan tegen een blinde muur met aan weerszijden 2 ramen. Vanuit de woonkamer kijk je niet tegen het vlakke gras aan maar zie je de bakken met wintergroene beplanting. Op de tekening zijn nog klinkerpaden ingetekend. Deze zijn uiteindelijk vervangen door betontegels i.v.m. onkruid wat tussen de klinker zal groeien en regelmatig moeten worden schoongemaakt. Het achterterras is groot maar wordt omringd door borders met beplanting waardoor het heel gezellig is. De pergola heeft een windscherm aan een zijde en de bovenzijde gaat in de toekomst voorzien worden van een vlak zonnescherm.

Ontwerptekening op papier.

De beplanting

Dit is wat de klant over de tuin zegt: Wat zijn we blij met onze tuin! Alles klopt: mooie zichtlijnen, super plek aan het water, afwisselende beplanting, zon- en schaduwplekken, en ook nog eens een mooi tuinkantoor. Kortom: de tuin is helemaal geworden zoals we in onze dromen voor ons zagen.  Niet in de laatste plaats door  het  gebruik van speelse elementen, zoals grote bloembakken, een dubbele palenrij en een pergola.
We genieten iedere dag van het buitenleven op deze heerlijke plek.

Door mijn ervaring met beplanting en het maken van juiste keuzes met veel siergrassen worden de strakke lijnen van het huis verzacht. Het geheel krijgt hierdoor een natuurlijke uitstraling dat uitnodigt om in de tuin te verblijven. Door de vlonder te verlagen zit je dichter bij het water en kan je ook gemakkelijker het water op om bijvoorbeeld even te suppen. Een tweede lage loungeplek kwam hier helemaal tot zijn recht, en door het nivoverschil van circa 150 cm kan je lekker rustig zitten zonder dat anderen je zien. Voor het nivoverschil is gekozen voor beton en het lampenpoetsergras zorgt ervoor dat de betonranden verzachten. De borders zijn voorzien van veel bloeiende vaste planten en heesters die pas in maart hoeven worden teruggeknipt. Hieronder kan je zien welke beplanting er gekozen is. Dit boekje gebruik ik bij al mijn klanten waar ik een beplantingsplan maak. Zo weten ze gelijk hoe ze de planten kunnen onderhouden.

Werkplek met uitzicht over het water.

Door het thuiswerken i.v.m. Corona is er tijdens de uitvoering van de tuin een extra werkplek buiten gecreëerd. Het zwarte tuinhuis past helemaal in de stijl van de zwarte pergola palen en is een heerlijke plek om te vertoeven. Dit geeft niet alleen de mogelijkheid om even de rust te vinden maar het geeft ook de mogelijkheid om in stilte te werken en te bellen. Op de kopkant van het tuinhuis is nog een kleine ruimte geïntegreerd met extra bergruimte.

werkplek in de tuin
Een beter uitzicht kun je je niet wensen.

En dit is de tuin na een jaar.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.