Veranda en sauna

Tuinrenovatie! Een bestaande tuin in een nieuw jasje.

De bewoners van deze tuin wilden wel eens wat anders. Smaken veranderen, kinderen worden groter, en zo kan ik nog wel even doorgaan. De behoefte om op een andere manier de tuin te gebruiken waren allemaal redenen om deze tuin op de schop te gooien. Ik heb genoten van het gehele ontwerpproces mede door de inbreng van de bewoners. Zij wisten heel goed wat ze wilden waardoor ik met mijn kennis een mooi tuinplan kon ontwerpen.

Veranda en sauna
Lekker lang buiten zitten. Rechts zie je de deur naar de sauna.

Wensen

Deze bewoners hadden hun sauna met een buitendouche bovenaan hun wensenlijst staan. Gelukkig dat ze precies wisten hoe ze dit allemaal wilden waardoor het voor mij gemakkelijk was om dit in het ontwerp te integreren. Want naast de sauna wilden ze ook een kleine overkapping om vaker buiten te kunnen zitten. Door deze in de veranda samen te combineren met de door bewoners zelf gekozen beitskleur maak je optimaal gebruik van de ruimte en creëer je een eigen sfeertje in de tuin. Meer borders, kleur in de tuin, renovatie van de bestaande borders. Ik heb rekening gehouden met bestaande planten maar wel een nieuw lijnenspel met zachtere vormen bedacht.

Een tuin met organische natuurlijke vormen

Hieronder zie je het ontwerp van deze tuin. De bewoners wilden van hun strakke lijnen af. Je ziet dat je ondanks de rechthoekige vorm van de sauna en veranda prima een overgang kunt creëren naar meer rondere vormen. Hierdoor voelt de tuin natuurlijker aan. Door met vaste planten te werken die wat losser ogen krijgt de tuin een landelijke uitstraling.

Indeling met ronde vormen

Beplanting

Door meer bloeiende beplanting in de tuin toe te passen creeër je ook gelijk zaden voor de vogels, nectar uit de bloeiende planten voor de bijen en voeding voor vlinders. Ik heb niet alleen nieuwe beplanting toegepast maar ook gebruik gemaakt van bestaande beplanting die verplaatst is. Onderstaand foto overzicht geeft je een beeld van de sfeer van de beplanting. In het beplantingsplan heb ik natuurlijk ook rekening gehouden met dat er het gehele jaar wat bloeit. Van het vroege voorjaar met de bosanemonen tot aan oktober met de Zilverkaars.

Dit is wat de bewoners er van vinden:

Met het besluit een overkapping in de tuin te plaatsen wilden we gelijk de tuin grondig aanpakken. Onze wens was een tuin met bloeiende planten, gedurende het hele jaar, geschikt voor vogels en insecten. Via internet kwamen we in contact met Marjolein. Het werd ons meteen duidelijk dat ze een vakvrouw is die goed luisterde naar onze wensen. Samen kwamen we tot een mooi ontwerp met organische vormen voor onze tuin. Marjolein is heel praktisch ingesteld: -eenvoudige duidelijke tekening -aantallen per plant wordt duidelijk aangegeven -een persoonlijk plantenboekje met daarin het onderhoudsadvies voor al onze planten. Dit voorjaar konden we niet wachten tot de eerste planten boven de grond in blad kwamen. En wat genieten we nu van al het moois om ons heen!!

De foto’s van het resultaat

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.