TUINONTWERP MARJOLEIN LANFERMEIJER

klimplant akebia

Meer groen met verticaal tuinieren

We gaan gewoon de hoogte in.
Klimplanten als verticaal element zorgen voor variatie en groen in je tuin. Momenteel is het een trend: verticaal tuinieren met pallets, simpele plantzakken, of professionele wall- systemen en ook modulaire systemen. Al dat groen komt onze leefomgeving ten goede dus ga gerust je gang. Ook in mijn keuken heb ik een systeem staan van Mini Garden. Ik moet wel zeggen dat dit soort systemen alleen succesvol zijn als je het water geven goed geregeld hebt. Misschien dat ik hier nog een keer een apart stuk over kan schrijven. Nu wil ik het met jullie hebben over vaste klimplanten.

[GRS id=”64″ view=”Masonry” theme=”6″ width=”200″ height=”160″ contWidth=”100″ imagesPerpage=”20″ type=”ver” pagination=”loadMore” title=”onhover” orderBy=”order” ordering=”ASC” clickAction=”openLightbox” openLinkTarget=”_top” lightboxWidth=”800″ lightboxHeight=”600″ lightboxFilmstrip=”0″ lightboxComment=”0″ lightboxContButts=”1″ lightboxFullW=”0″ lightboxFButt=”1″ lightboxGButt=”1″ lightboxTButt=”1″ lightboxFsButt=”1″ lightboxAP=”1″ lightboxAPin=”3″ lightboxImInf=”1″ lightboxSwipe=”1″ lightboxImCn=”1″ lightboxEffect=”fade”]
Door al onze tuinen te verharden met bestrating zie je steeds minder groen. Het belangrijkste vind ik dat we een minimale verhouding zouden moeten hebben tussen het groen en de bestrating die we vaak al hebben liggen. Je kan snel succes boeken door de verticale vlakken te vergroenen met klimplanten aangezien je vaak alleen wat aarde en water nodig hebt. Natuurlijk bepaalt de standplaats wel de keuze die je uiteindelijk maakt want veel zon betekent wel een andere keuze voor de klimplant. Doordat ze in de volle grond staan komen ze ieder jaar in volle glorie weer terug met hun bloemenpracht, en als ze dan ook nog eens wintergroen zijn is dat mooi meegenomen. Verder zorgen ze voor hoogte in de tuin en kunnen plaatsen bereiken waar andere planten niet kunnen komen. Vooral in een kleine tuin met veel bestrating kan je op deze manier heel goed vertikale groene vlakken aanbrengen. Maar ook een lelijke muur of schutting kunnen ze heel goed verbergen door ze er tegen aan te zetten. En als ze dan ook nog eens gaan bloeien hebben ze niet alleen een functionele maar ook een decoratieve waarde. Klimplanten zijn dus voor heel veel doeleinden inzetbaar. Naast decoratief kunnen we ook denken aan functioneel, geurend, of gewoon omdat we meer groen willen ervaren.
Soorten Klimplanten.
Veel klimplanten komen oorspronkelijk uit het bos en verdragen dus ook prima schaduw. Ze zijn wel van nature lichtzoekers. Ze werken zich op allerlei manieren omhoog naar het licht toe. Je hebt klimplanten die zelfhechtend zijn (klimhortensia, wilde wingerd, hedera), deze hebben geen ondersteuning nodig. Ook zijn er slingerende en windende klimplanten welke wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Sommige klimmen goed tegen palen ( blauwe regen, rozen, akebia ) en sommige weer beter tegen een klimrek op afstand van een muur ( clematis, kamperfoelie ) Sommige klimplanten kunnen 9 meter bereiken, en sommige blijven hangen bij 3 meter. Kijk van te voren hoe groot ze worden, welke standplaats te willen en of ze specifieke wensen hebben wat betreft een vochtige of droge grond.
Toepassingen
Het gaat er om dat je weet wat je met je klimplant wilt. Wil je er eentje die geurt zodat je daarvan kan genieten als je op je terras aan het lezen bent? Of wil je een wintergroene klimmer waar je niet al te veel onderhoud aan hoeft te plegen en op een noodmuur moet staan waar heel weinig zon komt? In het eerste geval kies ik voor een kamperfoelie, en voor die muur waar weinig zon komt kies ik voor de klimhortensia. Uiteraard nog wel even kijken of je nog iets met de grond moet doen om een goede start te geven bij de aanplant. Ook een voorziening ( klimsteun) voor het klimmen moeten we dus niet vergeten.
Hieronder wat indrukken van mooi klimplanten misschien wel voor jouw tuin. Als je over de foto heen scrollt zie je de naam en soort van de klimplant.[GRS id=”65″ view=”Masonry” theme=”6″ width=”200″ height=”160″ contWidth=”100″ imagesPerpage=”20″ type=”ver” pagination=”loadMore” title=”onhover” orderBy=”order” ordering=”ASC” clickAction=”openLightbox” openLinkTarget=”_top” lightboxWidth=”800″ lightboxHeight=”600″ lightboxFilmstrip=”0″ lightboxComment=”0″ lightboxContButts=”1″ lightboxFullW=”0″ lightboxFButt=”1″ lightboxGButt=”1″ lightboxTButt=”1″ lightboxFsButt=”1″ lightboxAP=”1″ lightboxAPin=”3″ lightboxImInf=”1″ lightboxSwipe=”1″ lightboxImCn=”1″ lightboxEffect=”fade”]Tips en Trucs
Kennis van de standplaats en voorbereiding voor het inpoten zijn wel de basis voor hun succes. Hiermee moet het wel lukken
Maak een groot genoeg plantgat en vermeng dat met goed bemeste tuinaarde of compost.
Probeer bij het inplanten afstand te houden van de gevel. De eerste 50 cm is vaak te droog dus plant op minimaal 50 cm van de gevel of schutting.
Geef na inplanten gelijk water.
Een grotere en duurdere plant is geen garantie voor meer succes!
De planten kan je het beste net zo diep in het plantgat zetten als in de pot waar hij in geleverd wordt.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X