ontwerp pergola

Renovatie tuin aan het water in Amersfoort

In 2019 heb ik het ontwerp voor deze achtertuin in Amersfoort met veel plezier gerealiseerd. Vooral de ligging van deze tuin aan het water gaf de bewoners een heerlijk gevoel maar door de beplanting was het zicht verdwenen.

oude situatie tuin
de beleving aan het water is er niet meer

In het eerste gesprek was al heel snel duidelijk dat de waterstroom vanuit de oude vijver gerenoveerd moest worden, er een klein terras aan het water moest komen en dat bijna alle beplanting er uit mocht ( op 2 heesters na). Het schuurtje was gezamenlijk met de buren ooit geplaatst en moest ook in het ontwerp blijven staan

sfeerbeeld achtertuin Amersfoort
de doorkijk naar achteren is er weer

De keuze van de bestrating met bijzondere vormen voor deze tuin was al snel uit gekozen. Deze geoardesia alioa tegel van MBI is vooral niet standaard en geeft de tuin zijn eigen sfeer. Geen rechte lijnen in de bestrating maar 5 hoekige tegels waardoor de beplanting mooi aansluit op de organische vormen welke in de tuin terugkomen. De uitdaging was ook nog eens om een nivoverschil van 100 cm te overbruggen.

bestrating MBI
De bestrating wordt gelegd en is geen standaard klus

De bewoner wist precies waar hij lekker in de tuin kon zitten. Daardoor ontstond het idee om een pergola met een hoogte van 240 cm. te creëren. Hier mogen de klimplanten tegen de palen opgroeien. Het verticale element geeft de tuin een ruimtelijk effect en door de pergola niet te groot te maken kan men gewoon van de zon genieten die er onderdoor schijnt. De schutting was vergaan en deze hebben we aan een zijde van de tuin vervangen.

pergola tuinontwerp amersfoort
Pergola met Elan schutting van Hillhout

De beplanting.

De bestaande waterloop heb we iets kunnen verleggen om meer ruimte te creëren voor het terras aan het water. De vijver hebben we opnieuw opgebouwd met halve stoeptegels en van een nieuw waterelement voorzien. De keien van de oude waterloop hebben we hergebruikt en de hovenier heeft het waterelement zelf gemaakt met gestapelde flagstones waar een nieuw gat in is geboord. Zie onderstaande video voor de beleving van water in je tuin

Bij het maken van het beplantingsplan heb ik veel planten die laag blijven rondom de keien bij de waterstroom gezet. Het geeft niets dat ze over de keien heen groeien voor een weelderige uitstraling waardoor de keien wat meer wegvallen.

De beplanting in de borders zijn met veel kleur en felle tinten. Aan het water staan o.a. grassen die wat beweging geven. Ondergenoemde foto’s geven een sfeerbeeld van 3 maanden na het inpoten van alle beplanting.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.