zaaddozen

Witte borders in je tuin

Kleuren hebben enorm veel impact op ons gevoel. De een houdt van rood, de ander van wit. Wat doen die kleuren eigenlijk met ons en ons gevoel. Witte kleuren in de tuin geven ons een gevoel van frisheid, helderheid, en werken verlichtend. Witte bloemen zijn subtiel, rustgevend en hebben ook nog eens een chique uitstraling en past uitstekend bij iedere tuinstijl. Ik gebruik hosta’s met witte randen in donkere bostuinen om deze op te laten lichten of witte herfstanemonen achter in een tuin om te tuin een verdiept effect te geven.

Mijn eigen borders zijn nooit helemaal wit, maar ik probeer ze dan te combineren met pasteltinten. Dat vind ik net even wat spannender. Een border voor een witte tuin is gemakkelijk te maken; van  iedere soort bestaat wel een witte variĂ«teit. Het volgende is goed om te onthouden. Kijk ook goed hoeveel bloei er in de plant zit omdat heel veel wit in de zon ( phlox) veel reflectie kan geven en mooier is met een plant die wat luchtiger is met de bloemen ( Gaura) Verder is het bijpassende blad belangrijk in de keuze voor de plant. Zilvergrijs viltig blad, donkergroen glimmend, of in de herfst van groen naar rood verkleurend. Als je planten zoekt die wit zijn vindt je vaak de volgende worden erachter staan.

Hierin een aantal plantennamen die hiervan gebruik maken

  • Artemisia lactiflora
  • Campanula latifolia ‘Alba’
  • Calamintha nepeta ‘White Cloud’, 
  • Hosta Undulata ‘albomarginata’
  • Geranium Phaem ‘Alba’ 

Dit zijn maar een aantal voorbeelden. Een van de bekendste witte borders die zijn toegepast is een tuin die in Engeland te vinden is. De “Sissinghurst Garden” is ontworpen door hun eigen bewoners Harold Nicolson en Vita Sacksville-West vanaf 1930 toen het aangekocht is. Door mij is deze tuin in 2009 bezocht en heeft behoorlijk wat indruk gemaakt. Sissinghurst is tegenwoordig eigendom van National Trust, en een bezoek als je in de buurt bent zeker waard.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.